Veleposlaništvo RS Priština /Novice /
01.09.2016  

Zbiranje podpisov volivcev v podporo zahtevama za razpis zakonodajnih referendumov

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Prištini obvešča, da je Sindikat delavcev migrantov Slovenije, Kraljeviča Marka ulica 19, Maribor, po svojem predstavniku dr. Martinu Ivcu (pobudnik), vložil pobudo za razpis naslednjih zakonodajnih referendumov:

- o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o dedovanju; 

- o Zakonu o ugotavljanju katastrskega dohodka, ki ju je Državni zbor sprejel na seji 12.07.2016 (pobudi). 

Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije je določil, da je prvi dan koledarskega roka za zbiranje podpisov volivcev četrtek 1.9.2016, zadnji pa sreda 5.10.2016. 

Za zbiranje podpor sta določeni gesli:
- Za naše dediče (Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dedovanju) 

- Za slovenske kmete (Zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka) 

V tej zvezi lahko tudi volivci, ki stalno ali začasno prebivate v tujini, predate podporo navedeni pobudi v prej navedenem roku. Podporo volivci predate na način, da pri tukajšnjem veleposlaništvu podpišete predpisan obrazec ob predložitvi veljavnega osebnega dokumenta (s podpisom na predpisanem obrazcu samo enkrat), pri čemer vaš podpis potrdi uradna oseba veleposlaništva (uradne ure veleposlaništva so: od ponedeljeka do četrtka od 9 do 12 ure, razen praznikov). Volivec, ki je v tujini lahko podpiše obrazec tudi preko enotnega državnega portala e-uprava z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom (3. in 4. odstavek 16.b člena ZRLI). 

Pravilno izpolnjen, podpisan in potrjen obrazec volivec samostojno pošlje pobudniku.