Veleposlaništvo RS Priština /Konzularne informacije /Izdaja osebne izkaznice /

---------------------------------------------------------------------------------

OBVEZNO NAROČANJE NA TERMIN

Konzularno storitev je mogoče opraviti samo na podlagi predhodno pridobljenega termina, ki vam je dodeljen po elektronski poti. Zaprosilo za termin za določeno konzularno storitev posredujte na  consular.pristina(at)gov.si.

---------------------------------------------------------------------------------

IZDAJA OSEBNE IZKAZNICE REPUBLIKE SLOVENIJE

S 1. marcem 2013 lahko državljani Republike Slovenije zaprosijo za slovensko osebno izkaznico tudi pri Veleposlaništvu Republike Slovenije v Prištini. Za osebno izkaznico je še naprej mogoče zaprositi tudi na upravnih enotah v Sloveniji.

Vloga za izdajo osebne izkaznice mora biti podana osebno. Pri tem mora prosilec predložiti dosedanjo osebno izkaznico oziroma potni list, v kolikor prosilec osebne izkaznice še ni imel, oziroma drug dokument s sliko, na podlagi katere lahko opravimo identifikacijo. Hkrati je treba predložiti eno biometrično fotografijo in po potrebi tudi potrdilo o prijavi naslova na Kosovu.

Ob vlogi je potrebno v gotovini poravnati takso, ki za osebne izkaznice z veljavnostjo 10 let (za prosilce, ki so dopolnili 18. leto starosti) znaša 76,00 EUR, za osebne izkaznice z veljavnostjo 5 let (za prosilce med 3. in 18. letom starosti) 60,00 EUR in za osebne izkaznice s 3-letno veljavnostjo (za mlajše od 3. leta starosti) 44,00 EUR. Ob tem dodajamo, da prosilci, ki so dopolnili 70. leto starosti dobijo osebno izkaznico z neomejeno veljavnostjo (trajno).

Postopek izdelave osebnih izkaznic traja približno 2-3 tedne. Osebno izkaznico je potrebno osebno dvigniti na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Prištini.