Veleposlaništvo RS Priština /Konzularne informacije /Informacije o schengenskih vizumih /Kje, kdaj in kako predložiti vlogo za izdajo vizuma? /

Splošne informacije

Vlagatelji vlog za vizum za kratkoročno bivanje (tip C) morajo vložiti vlogo pri diplomatskem predstavništvu Schengenske države, ki je njihova edina ali glavna destinacija. Ob obisku več Schengenskih držav je glavni cilj država, v kateri bo bivanje najdaljše. Če je trajanje bivanja v več Schengenskih državah enako, se šteje, da je glavni cilj država, ki je najbolj povezana z glavnim namenom potovanja (na primer sodelovanje na konferenci, sodelovanje na sejmu, poslovno srečanje itd.). Če na podlagi teh meril ni mogoče določiti glavnega cilja, je treba vlogo predložiti pri diplomatskem predstavništvu Schengenske države, ki je prva država vstopa.

Če je Republika Slovenija edina ali glavna destinacija, mora biti prijava vložena pri diplomatskem predstavništvu Republike Slovenije.

Prosilci morajo vložiti vlogo v državi, v kateri so državljani ali imetniki dovoljenja za prebivanje. Če v tej državi ni diplomatskega predstavništva Republike Slovenije, mora biti vloga vložena pri diplomatskem predstavništvu, ki je akreditirano za to državo (običajno v sosednji državi) ali na diplomatskem predstavništvu druge Schengenske države, če je Republika Slovenija s to državo sklenil sporazum o zastopanju.

Kdaj zaprositi za vizum za kratkoročno bivanje (tip C)

Kje zaprositi za vizum za kratkoročno bivanje (tip C)?

Kako zaprositi za vizum za kratkoročno bivanje (tip C)?

Kaj moram predložiti z vlogo za vizum za kratkoročno bivanje (tip C)?