Veleposlaništvo RS Priština /Konzularne informacije /Informacije o schengenskih vizumih /Kje, kdaj in kako predložiti vlogo za izdajo vizuma? /Kdaj zaprositi za vizum za kratkoročno bivanje (tip C) /

Kdaj zaprositi za vizum za kratkoročno bivanje (tip C)?

Vizumsko vlogo lahko vložite ne prej kot šest mesecev pred potovanjem in najkasneje 15 dni pred načrtovanim potovanjem. Če vizumsko vlogo oddate manj kot 15 dni pred potovanjem, vaša vloga morda ne bo pravočasno obdelana. Predlagamo vam, da pravočasno načrtujete potovanje in zaprosite za vizum.

Vloge za izdajo vizuma se odločijo v 15 koledarskih dneh. V posameznih primerih se to obdobje lahko podaljša na 45 dni, če je potrebna podrobnejša obravnava vloge in/ali dodatni dokumenti.

Nekatere Schengenske države zahtevajo posvetovanje z njimi glede vlog za izdajo vizuma, ki jih vložijo državljani nekaterih držav. Postopek posvetovanja lahko za več dni odloži vizumski postopek. Takšno posvetovanje je trenutno potrebno za državljane navedenih držav. Podobno lahko nekatere Schengenske države zahtevajo, da so obveščene o izdaji vizuma za državljane nekaterih tretjih držav, ki so navedene tukaj.

Poleg tega se priporoča, da vložite vlogo za izdajo vizuma ob upoštevanju državnih praznikov namembne države Schengenskega območja in države, v kateri vložite zahtevek za vizum. Imetniki vizuma za večkratni vstop (velja vsaj šest mesecev) lahko vložijo prošnjo za izdajo novega vizuma pred potekom takega vizuma.

Kje zaprositi za vizum za kratkoročno bivanje (tip C)?

Kako zaprositi za vizum za kratkoročno bivanje (tip C)?

Kaj moram predložiti z vlogo za vizum za kratkoročno bivanje (tip C)?