Veleposlaništvo RS Priština /Konzularne informacije /Informacije o schengenskih vizumih /Kje, kdaj in kako predložiti vlogo za izdajo vizuma? /Kje zaprositi za vizum za kratkoročno bivanje (Tip C)? /

Kje zaprositi za vizum za kratkoročno bivanje (Tip C)?

Slovenija uporablja zunanjega izvajalca za sprejem vlog za izdajo vizumov za kratkoročno bivanje na Kosovu.

Slovenski viza center, ki ga upravlja VFS Global v Prištini, je odprt od ponedeljka, 19. novembra 2018, in sprejema vloge za kratkoročno bivanje  (vizum C) za Slovenijo in Latvijo.

Slovenski viza center, ki ga upravlja VFS Global, se nahaja naslovu "Lidhja e Prizrenit'' št. 22 v Prištini, Kosovo. Oddaja vizumskih vlog je možna od 9.00h do 16.00h (od ponedeljka do petka) - razen državnih praznikov na Kosovu, ko je center zaprt.

Oddaja vloge je mogoča le na podlagi predhodno pridobljenega termina.

Termin za podajo vloge se pridobi s klicem na telefonsko številko 0900 111 22 od 9:00 do 16:00 (od ponedeljka do petka) ali po elektronski pošti na info.sloveniakos(at)vfshelpline.com. Pri pridobitvi termina je potrebno navesti ime in priimek prosilca, številko potnega lista in navedbo namena prosilčevega potovanja (turizem, obisk družine / prijateljev, poslovno potovanje itd.).

Vloge za izdajo schengenskega vizuma za kratkoročno bivanje lahko naslednje skupine, z vnaprej dogovorjenim terminom po elektronski pošti na naslov sloembassy.pristina (at) gov.si, vložijo na konzularnem oddelku Veleposlaništva Slovenije:
• imetniki diplomatskih in službenih potnih listov;
• družinski člani državljanov EU in Švice, ki jih zajema Direktiva 2004/38/ES.

V primeru, da je vizumska vloga pomanjkljiva, a je vloga za izdajo vizuma dopustna, bodo prosilci prejeli obvestilo o manjkajočih dokumentih in rok za njihovo predložitev, ki je 3 delovne dni od oddaje vizumske vloge.

Vizumski postopek, ki poteka na Veleposlaništvu Republike Slovenije na Kosovu (če so vsi zahtevani dokumenti predloženi) traja do 15 dni. Povprečni čas obdelave vizumske vloge je 10 dni.

V nujnih primerih (smrt, nesreča, ki vključuje družinskega člana, itd.) in zato nujnega potovanja v najkrajšem možnem času, se obrnite na Veleposlaništvo Slovenije po telefonu ali elektronski pošti, da se dogovorite za pospešeno obravnavanje vizumske vloge.

Vizumski center, ki ga upravlja VFS Global sledi navodilom Veleposlaništva Republike Slovenije na Kosovu, kar pomeni, da veleposlaništvo obravna vloge in odloča o vizumih.

V kolikor ste vizumsko vlogo oddali preko Slovenskega viza centra,ki ga upravlja VFS Globala, preko aplikacije https://visa.vfsglobal.com/xkx/en/svn/book-an-appointment ali na telefonsko številko 0900 111 22, in sicer od 09:00 do 16:00 (od ponedeljka do petka).

V kolikor ste vizumsko vlogo oddali na konzularnem oddelku Veleposlaništva Slovenije lahko vaša vprašanja glede postopka naslovite na consular.pristina(at)gov.si  ali na  telefonsko številko 0900 111 22, in sicer od 09:00 do 16:00 (od ponedeljka do petka).

Informacije o postopku za izdajo vizuma in taksah so objavljene tudi na http://www.vfsglobal.com/Slovenia/Kosovo/english/index.html.

Prosimo upoštevajte, da vloge za izdajo dovoljenja za prebivanje in vloge za nacionalne (dolgoročne) vizume D ne sprejemajo na Slovenskem viza centru, ki ga upravlja VFS Global. Konzularni oddelek Veleposlaništa Republike Slovenije na Kosovu sprejema vloge za dovoljenje za prebivanje in vloge za nacionalne (dolgoročne) vizume D, in sicer med delovnim časom veleposlaništva.

Kdaj zaprositi za vizum za kratkoročno bivanje (tip C)

Kako zaprositi za vizum za kratkoročno bivanje (tip C)?

Kaj moram predložiti z vlogo za vizum za kratkoročno bivanje (tip C)?