Veleposlaništvo RS Priština /Izredni dogodki /COVID-19 /

Kosovske oblasti so 13. marca 2020 potrdile prva primera bolnikov pozitivnih na COVID-19. Aktualni podatki o številu okuženih na Kosovu so dostopni na: https://kosova.health/en/

15. marca 2020 so bile razglašene in do preklica še vedno veljajo izredne razmere v zdravstvu.

S 16. avgustom 2021 stopi v veljavo nov Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Z novim odlokom mora oseba, ki opravlja naloge v sektorju mednarodnega prevoza zapustiti Republiko Slovenijo v dvanajstih urah po prehodu meje. Oseba iz te točke se mora ob prehodu meje izkazati s »Spričevalom za delavce v sektorju mednarodnega prevoza« iz Priloge 3 Sporočila Komisije o izvajanju zelenih voznih pasov iz Smernic glede ukrepov za upravljanje meja za zaščito zdravja in zagotovitev razpoložljivosti blaga in bistvenih storitev (UL C št. 96 z dne 24. 3. 2020, str. 1) ali z drugo ustrezno listino, iz katere je mogoče razbrati, da jo je napotil delodajalec. V kolikor to ni izpolnjeno in oseba pri vstopu v Republiko Slovenijo ne izpolnjuje pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja, kar dokazuje z dokazili, določenimi v spodaj navedenem odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, bo odrejena karantena. 

Oseba, ki uveljavlja izjemo iz tega člena, mora policiji predložiti dokaze za obstoj teh izjem, sicer se napoti v karanteno na domu. Če je ta oseba tujec brez prebivališča v Republiki Sloveniji, se ji vstop v Republiko Slovenijo dovoli in se jo napoti v karanteno na domu za deset dni, le če nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajala karanteno, sicer pa se ji vstop v Republiko Slovenijo ne dovoli. Povezava na odlok: https://www.uradni-list.si/_pdf/2021/Ur/u2021129.pdf

Informacije o tranzitu čez Republiko Slovenijo si lahko preberete na povezavi: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/104661-tranzit-cez-ozemlje-slovenije-v-drugo-drzavo-mozen-v-6-urah-po-vstopu-pojasnilo

Vlada R. Kosovo je na 42. dopisni seji dne 21.1.2022 potrdila nov sklep o splošnih in posebnih ukrepih za nadzor, obvladovanje in preprečevanje  pandemije COVID-19, ki je stopil v veljavo 22.1.2022.

Teritorialna uporaba

1. Vse osebe, ki vstopajo na Kosovo, morajo imeti enega od naslednjih dokazov:
Potrdilo o cepljenju s tremi (3) odmerki (ali enim odmerkom cepiva Janssen in obnovitvenim odmerkom) proti COVID-19;
Potrdilo o cepljenju z dvema odmerkoma (ali enim odmerkom cepiva Janssen) proti COVID-19, skupaj z negativnim testom RT-PCR na COVID-19 ki ni starejši od 48 ur (za potnike, ki vstopajo z letalom) ali opravljen 48 ur pred prihodom na mejni prehod (za tiste, ki vstopajo po kopnem).

Izjeme:
Osebe, ki vstopijo na Kosovo preko letališča ali kopenskega mejnega prehoda in zapustijo Kosovo v treh (3) urah preko letališkega ali kopenskega mejnega prehoda, pod pogojem, da na vstopu podpišejo izjavo, da bodo Kosovo zapustili v treh (3) urah ter, da je izstop na mejnem prehodu razlikuje od vstopnega mejnega prehoda;
Osebe, ki delajo kot poklicni prevozniki (vozniki), pod pogojem, da upoštevajo protokol za mednarodni prevoz za zaščito pred COVID-19;
Državljani Republike Kosovo, ki so zapustili Kosovo v zadnjih 12 urah;
Tujci, ki prehajajo preko Kosova z organiziranim prevozom z avtobusom ali redno mednarodno linijo, tranzit, pod pogojem, da je podpisana izjava, da zapustijo ozemlje Kosova v petih (5) urah;
Tuji diplomati, akreditirani na Kosovu, ter pripadniki KFOR misije na Kosovu;
Državljani Republike Kosovo, ki niso prejeli  dveh odmerkov cepiva, se napoti v hišno karanteno  sedmih (7) dni od vstopa na ozemlje Republike Kosovo; Osebe, ki imajo zdravniško potrdilo specialista iz ustreznega področja, da imajo kontraindikacije in so oproščene cepljenja. Te osebe morajo pokazati negativen RT-PCR test na COVID-19, ki ni starejsi od 48 ur pred odhodom (za potnike, ki vstopajo po zraku) oziroma 48 ur pred prihodom na mejni prehod (za potnike, ki vstopajo po kopnem).
Osebe med 12 in 16 let starosti morajo imeti negativen RT-PCR test, ki ni starejsi od 48. ur.

Posebej opozarjamo, da v primeru, ko stranke potujejo z letalom, večina letalskih družb zahteva PCR negativni test, ne glede na to, ali je le-ta nato potreben za vstop v državo ali ne. V takih primerih strankam svetujemo, da se glede pravil za vkrcanje na letalo pozanimajo pri letalski družbi, s katero bodo potovali.

Predlagamo redno spremljanje pristojnih kosovskih institucij glede novih ukrepov, ki so sprejeti z namenom preprečevanja širjenja koronavirusa COVID-19. 

Veljajo priporočila fizične distance, higiene in razkuževanja rok. Nošenje mask je tako v zaprtih kot zunanjih prostorih obvezno, prav tako v javnih prevoznih sredstvih (avtobus, taxi, vlak). Potrebno je spremljanje in upoštevanje navodil lokalnih organov.

Laboratoriji, ki so licencirani za opravljanje PCR in seroloških testov so navedeni na spletni strani Ministrstva za zdravje Kosova na TEJ  povezavi.

Odprti so vsi mejni prehodi in letališče.

V primeru znakov okužbe kosovske oblasti predlagajo klic na številko 038 200 80 800 ali 194, na kateri je mogoče dobiti  nadaljnje informacije in navodila.

Dežurna številka Veleposlaništva za pomoč državljanom Republike Slovenije, ki se nahajajo na Kosovu in potrebujejo nujno konzularno pomoč je +383 (0)49 810 999.

Slovenskim državljanom svetujemo, da upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje RS (NIJZ) in navodila ter usmeritve lokalnih oblasti na Kosovu (povezave so navedene spodaj). Predlagamo tudi redno spremljanje spletne strani Koronavirus COVID-19 (https://www.gov.si/teme/koronavirus/).

V kolikor se nahajate na Kosovu lahko o tem obvestite Veleposlaništvo RS v Prištini ali izpolnete obrazec na TEJ povezavi.

Konzularne informacije po telefonu +383 38 246 255 so od ponedeljka do četrtka med 15h in 16h. Lahko nam posredujete tudi elektronsko sporočilo na consular.pristina(at)gov.si .

Tistim, ki se odločajo o potovanju v tujino, svetujemo ponoven razmislek o potovanju in preložitev potovanj, ki niso nujna. 

V kolikor potujete z avtom je tranzit do Slovenije možen preko Srbije ali Črne gore ter Hrvaške. Zaradi pogostih sprememb ukrepov tranzitnih držav pri prehajanju mej predlagamo, da redno spremljate spletne strani slovenskih veleposlaništov v tranzitnih državah oziroma nas za informacije kontaktirate preko elektronske pošte consular.pristina(at)gov.si

Mednarodno letališče Adem Jashari v Prištini je odprto. Aktualno stanje prihodnih in odhodnih letov je objavljeno na spletni strani www.airportpristina.com . Koristen vir informacij v povezavi z letališčom in njihovimi ukrepi z namenom preprečitve širjenja koronavirusa so objavljeni tudi na FB strani letališča.

Ob vrnitvi v Slovenijo za osebe, ki prihajajo iz Kosova, lahko veljajo določeni ukrepi. Aktualni ukrepi in pogoji za prehod slovenske meje so objavljeni na TEJ povezavi. Za nasvet slovenske Policije v času koronavirusa in prehajanja mej se lahko obrnete na elektronski naslov info.koronavirus(at)policija.si

Za informacije glede karantenskih odločb se lahko obrnete tudi na Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. Več informacij najdete na TEJ povezavi.   

 

Lokalni viri informacij:


Spletna stran in Facebook stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje Kosova

Mednarodno Letališče "Adem Jashari" v Prištini

Kosovska mejna policija

Univerzitetna bolnišnica na Kosovu - Klinika za infekcijske bolezni (samo albanski jezik) in njihova FB stran

Urad predsednika vlade Kosova

 

Drugi viri informacij:

Informacije o koronavirusu zbrane na portalu državne uprave GOV.SI

Informacije za potnike na voljo na spletnem mestu Ministrstva za zunanje zadeve RS

•Nacionalni inštitut za javno zdravje RS – NIJZ - Koronavirus (SARS-CoV-2) - ključne informacije

Svetovna zdravstvena organizacija