Veleposlaništvo RS Priština /Izredni dogodki /COVID-19 /

Kosovske oblasti so 13. marca 2020 potrdile prva primera bolnikov pozitivnih na COVID-19. Aktualni podatki o številu okuženih na Kosovu so dostopni na: kosova.health/en/ 15. marca 2020 so bile razglašene in do preklica še vedno veljajo izredne razmere v zdravstvu.

Splošen nasvet je izogibanje množici, spremljanje in upoštevanje navodil lokalnih organov ter posebej upoštevanje higienskega previdnostnega ravnanja.


Med ukrepi proti širjenju koronavirusa velja:


- kršitve ukrepov so sankcionirane z globo od 1.000 do 2.000 EUR za fizične osebe.


- vsako osebo bo pred vstopom na Kosovo pregledala zdravniška služba na mejnem prehodu. Kdor bo imel ne več kot štiri dni staro potrdilo o negativnem testu Covid-19, bo lahko vstopil brez omejitve. Kdor potrdila ne bo imel, bo podrejen sedemdnevni samoizolaciji.


- odprti so kopenski mejni prehodi Merdare, Vrbnica, Kula, Đeneral Janković, Bela Zemlja in Jarinje.


- letalske povezave iz in na Kosovo so prekinjene. Izjema so vojaški, humanitarni/zdravstveni in leti s posebnim dovoljenjem Ministrstva za infrastrukturo. Gre npr. za prilete letal, na katerih so kosovski državljani ali diplomatsko osebje, ki je akreditirano na Kosovu. Možen je tudi odlet letal s potniki v primeru, da se tisti, ki so obstali na Kosovu in imajo urejen status v tujini, vrnejo v državo bivanja.
Aktualno stanje odhodnih poletov iz mednarodnega letališča Adem Jashari  je objavljeno na spletni strani letališča. Letalske karte je možno kupiti preko Air Prishtina. Nujno je predhodno preveriti spremne pogoje za tak let!

V primeru znakov okužbe kosovske oblasti predlagajo klic na številko 038 200 80 800 ali 194, na kateri je mogoče dobiti  nadaljnje informacije in navodila.

Testiranja v primeru suma okužbe s COVID-19 se izvajajo samo na Infekcijski kliniki v Prištini.

Dežurna številka Veleposlaništva za pomoč državljanom Republike Slovenije, ki se nahajajo na Kosovu in potrebujejo nujno konzularno pomoč je +383 (0)49 810 999.

 

Informacija glede koronavirusa (COVID-19) za slovenske državljane

Slovenskim državljanom svetujemo, da upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje RS (NIJZ) in navodila ter usmeritve lokalnih oblasti na Kosovu (povezave so navedene spodaj). Predlagamo tudi redno spremljanje spletne strani Koronavirus COVID-19 (https://www.gov.si/teme/koronavirus/).

V kolikor se nahajate na Kosovu obvestite o tem Veleposlaništvo RS v Prištini. Konzularne informacije po telefonu +383 38 246 255 so od ponedeljka do četrtka med 15h in 16h. Prosimo, da nam posredujete tudi elektronsko sporočilo na sloembassy.pristina(at)gov.si, v katerem nam sporočite vaše podatke ter kontaktno številko kjer ste dosegljivi.

Tistim, ki se odločajo o potovanju v tujino, svetujemo ponoven razmislek o potovanju in preložitev potovanj, ki niso nujna. 

V kolikor potujete z avtom je tranzit do Slovenije možen preko Srbije ali Črne gore ter Hrvaške. Zaradi pogostih sprememb ukrepov tranzitnih držav pri prehajanju mej predlagamo, da redno spremljate spletne strani slovenskih veleposlaništov v teh državah oziroma nas za informacije kontaktirate preko elektronske pošte sloembassy.pristina(at)gov.si. V nekaterih primerih je namreč potrebno pridobiti tudi posebna dovoljenja teh držav za tranzit.

Iz mednarodnega letališča Adem Jashari je  občasno napovedanih nekaj izhodnih letov v Schengenske države, vendar svetujemo, da pred nakupom letalske karte preverite ali imate nadaljno povezavo do najbližjih letališč Sloveniji, to je npr. letališče v Avstriji (Dunaj, Klagenfurt) ali na Hrvaškem (Zagreb), oziroma povezavo z vlakom do mest, ki so v bližini Slovenije (npr. Gradec). Za vkrcanja na letala, ki so namenjena v druge Schengenske države (in ne v državo vašega bivanja), je potrebno imeti potrdila/dokazila o nadaljnem tranzitu do vaše končne destinacije.

Aktualno stanje odhodnih letov je objavljeno na spletni strani www.airportpristina.com (poglejte pod "departures"). Leti so najavljeni tudi na FB strani letališča.

Po dosedanjih informacijah je nakup letalske karte mogoče preko naslednjih spletnih strani: www.airprishtina.com, www.flyksa.com, www.eurokoha.eu.

V kolikor se odločite za nakup letalske karte, nas o tem obvestite najmanj dva dni pred poletom/odhodom, da vam podamo informacije, ki so potrebne, da bo vaše potovanje potekalo nemoteno. V nekaterih primerih morate namreč pridobiti tudi potrdilo, da vam je vkrcanje na letalo sploh omogočeno, zato nas morate, kot že omenjeno, o tem pravočasno obvestiti.

 

Lokalni viri informacij:


Spletna stran in Facebook stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje Kosova

Mednarodno Letališče "Adem Jashari" v Prištini

Kosovska mejna policija

Univerzitetna bolnišnica na Kosovu - Klinika za infekcijske bolezni (samo albanski jezik)

 

Drugi viri informacij:

Informacije o koronavirusu zbrane na portalu državne uprave GOV.SI

Informacije za potnike na voljo na spletnem mestu Ministrstva za zunanje zadeve RS

•Nacionalni inštitut za javno zdravje RS – NIJZ - Koronavirus (SARS-CoV-2) - ključne informacije

Svetovna zdravstvena organizacija