Veleposlaništvo RS Priština /Izredni dogodki /COVID-19 /

Kosovske oblasti so 13. marca 2020 potrdile prva primera bolnikov pozitivnih na COVID-19. Aktualni podatki o številu okuženih na Kosovu so dostopni na: https://kosova.health/en/

Vlada Republike Kosovo je na seji dne 30.4.2022 potrdila nov sklep o splošnih in posebnih ukrepih za obvladovanje, preprečevanje in obvladovanje pandemije COVID-19. Sklep stopi v veljavo 30.4.2022. 

V novi odločitvi kosovske vlade ni ukrepov, povezanih z vstopom državljanov na ozemlje Kosova.

Prištinski mediji so  poročali tudi, da se je kosovska vlada odločila, da odslej na prehodih ne bo zahtevala potrdila o cepljenju.

Po drugi strani pa  obvezno posedovanje potrdila o cepljenju z izjemami še vedno velja, ko gre za druge dejavnosti – tj. ko gre za vstop v gostinske objekte, nakupovalna središča...itd.

Več si lahko preberete na njihovi spletni strani, kjer so spodaj dokumetni v word obliki z novimi sprejetimi merami v ANG, SRB in ALB jeziku (Vendimi masat 30 4 2022):

https://msh.rks-gov.net/sq/qeveria-miratoi-masat-lehtesuese-kunder-covid-19/

Posebej opozarjamo, da v primeru, ko stranke potujejo z letalom, večina letalskih družb zahteva PCR negativni test, ne glede na to, ali je le-ta nato potreben za vstop v državo ali ne. V takih primerih strankam svetujemo, da se glede pravil za vkrcanje na letalo pozanimajo pri letalski družbi, s katero bodo potovali.

Predlagamo redno spremljanje pristojnih kosovskih institucij glede novih ukrepov, ki so sprejeti z namenom preprečevanja širjenja koronavirusa COVID-19. 

Veljajo priporočila fizične distance, higiene in razkuževanja rok. Potrebno je spremljanje in upoštevanje navodil lokalnih organov.

Laboratoriji, ki so licencirani za opravljanje PCR in seroloških testov so navedeni na spletni strani Ministrstva za zdravje Kosova na TEJ  povezavi.

Odprti so vsi mejni prehodi in letališče.

V primeru znakov okužbe kosovske oblasti predlagajo klic na številko 038 200 80 800 ali 194, na kateri je mogoče dobiti  nadaljnje informacije in navodila.

Dežurna številka Veleposlaništva za pomoč državljanom Republike Slovenije, ki se nahajajo na Kosovu in potrebujejo nujno konzularno pomoč je +383 (0)49 810 999.

Slovenskim državljanom svetujemo, da upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje RS (NIJZ) in navodila ter usmeritve lokalnih oblasti na Kosovu (povezave so navedene spodaj). Predlagamo tudi redno spremljanje spletne strani Koronavirus COVID-19 (https://www.gov.si/teme/koronavirus/).

V kolikor se nahajate na Kosovu lahko o tem obvestite Veleposlaništvo RS v Prištini ali izpolnete obrazec na TEJ povezavi.

Konzularne informacije po telefonu +383 38 246 255 so od ponedeljka do četrtka med 15h in 16h. Lahko nam posredujete tudi elektronsko sporočilo na consular.pristina(at)gov.si .

Tistim, ki se odločajo o potovanju v tujino, svetujemo ponoven razmislek o potovanju in preložitev potovanj, ki niso nujna. 

V kolikor potujete z avtom je tranzit do Slovenije možen preko Srbije ali Črne gore ter Hrvaške. Zaradi pogostih sprememb ukrepov tranzitnih držav pri prehajanju mej predlagamo, da redno spremljate spletne strani slovenskih veleposlaništov v tranzitnih državah oziroma nas za informacije kontaktirate preko elektronske pošte consular.pristina(at)gov.si

Mednarodno letališče Adem Jashari v Prištini je odprto. Aktualno stanje prihodnih in odhodnih letov je objavljeno na spletni strani www.airportpristina.com . Koristen vir informacij v povezavi z letališčom in njihovimi ukrepi z namenom preprečitve širjenja koronavirusa so objavljeni tudi na FB strani letališča.

Ob vrnitvi v Slovenijo za osebe, ki prihajajo iz Kosova, lahko veljajo določeni ukrepi. Aktualni ukrepi in pogoji za prehod slovenske meje so objavljeni na TEJ povezavi. Za nasvet slovenske Policije v času koronavirusa in prehajanja mej se lahko obrnete na elektronski naslov info.koronavirus(at)policija.si

Za informacije glede karantenskih odločb se lahko obrnete tudi na Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. Več informacij najdete na TEJ povezavi.   

 LATVIJA

Vstopni pogoji v Latvijo so se spremenili od 1. aprila 2022


 Od 1. aprila 2022 potnikom, ki vstopajo v Latvijo, ne bo več treba predložiti evropskega potrdila o cepljenju ali okrevanju ali dokazila o negativnem rezultatu testa COVID-19.
Vstop v Latvijo iz držav z zelo visokim tveganjem je prepovedan. Trenutno Latvija v to kategorijo ni uvrstila nobene države. Spremljajte posodobitve na spletni strani Centra za nadzor in preprečevanje bolezni: https://www.spkc.gov.lv/lv
 
Prepoved vstopa iz držav z zelo visokim tveganjem ne velja za osebe, ki potujejo v Republiko Latvijo z namenom zaposlitve, izvrševanja obveznosti ali povabil, ki jih določijo organi pregona (tožilstvo, sodišče), usposabljanja, študija, družine ponovna združitev, prejemanje zdravstvenih storitev, tranzit ali spremstvo mladoletnih otrok, pa tudi vrnitev v kraj stalnega prebivališča ali udeležba na pogrebu ali vstop iz drugih humanitarnih razlogov.

https://www.mfa.gov.lv/en/information-travellers-latvia-provisions-preventing-spread-covid-19

 

Lokalni viri informacij:


Spletna stran in Facebook stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje Kosova

Mednarodno Letališče "Adem Jashari" v Prištini

Kosovska mejna policija

Univerzitetna bolnišnica na Kosovu - Klinika za infekcijske bolezni (samo albanski jezik) in njihova FB stran

Urad predsednika vlade Kosova

 

Drugi viri informacij:

Informacije o koronavirusu zbrane na portalu državne uprave GOV.SI

Informacije za potnike na voljo na spletnem mestu Ministrstva za zunanje zadeve RS

•Nacionalni inštitut za javno zdravje RS – NIJZ - Koronavirus (SARS-CoV-2) - ključne informacije

Svetovna zdravstvena organizacija