Veleposlaništvo RS Priština /Konzularne informacije /"Potrdila o živetju" - prejemniki slovenskih pokojnin /

Obveščamo vas, da od 21. julija 2020 konzularni oddelek slovenskega veleposlaništva v Prištini ne bo več overjal podpisa upravičenca do slovenske pokojnine na tako imenovanem "Potrdilu o živetju".

Nov postopek potrditve "Potrdila o živetju", ki je v veljavi od 21. julija 2020, po dogovoru z Zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije - ZPIZ, je naslednji:

  • Ko stranka prejme pismo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije - ZPIZ (opremljenega s QR kodo in številko dosjeja stranke), mora stranka izpolniti manjkajoče podatke (če je potrebno) in podpisati obrazec. Stranka mora nato dokument skenirati in ga poslati po e-pošti na consular.pristina(at)gov.si , da dobi dodatna navodila. Za hitrejšo komunikacijo priporočamo, da stranka v e-pošto vključi telefonsko številko.
  • Po prejemu dodatnih navodil s strani veleposlaništva bo stranka poslala originalni obrazec "Potrdila o živetju", ki ga je prejela s strani ZPIZ na Veleposlaništvo RS  v Prištini (naslov: Anton Cetta 6, 10.000 Priština, Kosovo) skupaj s kopijo potnega lista ali osebne izkaznice stranke. Veleposlaništvo ne bo sprejemalo dokumentov, ki bi jih osebno prinesli na veleposlaništvo, temveč le-tiste, ki bodo poslani po pošti.
  • Veleposlaništvo ne bo potrjevalo "Potrdil o živetju", če ne bodo le-ti izpolnjeni s podatki stranke in podpisani. 
  • Veleposlaništvo bo po prejemu vaše dokumentacije po pošti podatke preverilo pri pristojnem ministrstvu.
  • Po končanem preverjanju vam bo konzularni oddelek poslal e-pošto z navodili o plačilu konzularne pristojbine (vključno s poštnino).
  • Ko bo konzularni oddelek veleposlaništva evidentiral vaše plačilo konzularnih pristojbin, bo na vaš domači naslov priporočeno poslal s strani veleposlaništva potrjen obrazec "Potrdila o živetju" in kopijo identifikacijskega dokumenta. 
  • Zaradi ukrepov Veleposlaništva Slovenije z namenom preprečitve širjenja koronavirusa na Kosovu osebna prisotnost stranke na veleposlaništvu ni potrebna. Celoten postopek bo potekal po običajni pošti in elektronski pošti.
  • Ko stranka s strani veleposlaništva prejme potrjeno dokumentacijo, jo mora odposlati na pristojni urad Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije - ZPIZ.